Wat leer ik van hoogsensitieve mannen?

Ik ben verrast door het boek van Tom Falkenstein  
dat o.a. aandacht besteedt aan het maatschappelijke beeld van de man en de worsteling die hoogsensitieve mannen daarbij ervaren.

Ik heb niet het idee dat ik als vrouw moet wedijveren met een maatschappelijk vrouwbeeld maar ik kan me wel voorstellen dat het voor hoogsensitieve mannen een onderwerp is en merk het ook in mijn praktijk.

De herkenning zit bij mij veel meer in de aandacht die er in het boek is voor het gevoel of idee anders dan anderen te zijn en hoe dit in verschillende levensgebieden een rol speelt.

De interviews met hoogsensitieve mannen aan het einde van ieder hoofdstuk leveren daar een belangrijke bijdrage aan.
Alle mannen krijgen nagenoeg dezelfde vragen voorgelegd:

  • wanneer merkte je dat je hoogsensitief bent
  • voor- en nadelen van hoogsensitiviteit
  • welke uitspraken van anderen zouden belangrijk zijn geweest
  • bijzondere uitdaging in onze maatschappij
  • effect van hoogsensitiviteit op relatie met mannen
  • effect van hoogsensitiviteit op relatie met vrouwen
  • hoogsensitiviteit op het werk
  • mijn advies aan hoogsensitieve mannen

Zelfs bij deze laatste vraag vind je veel herkenning en kun je de adviezen van deze mannen ter harte nemen.

Aandachtspunt is steeds de acceptatie van het anders zijn en hoe dat zichtbaar wordt in dagelijkse keuzes en beslissingen.  Het maatschappelijke manbeeld speelt daarbij op de achtergrond een rol maar zit mij als vrouw zeker niet in de weg.

Dat komt omdat het vooral om de vraag gaat: hoe kan ik mezelf zijn tussen anderen met inbegrip van mijn hoogsensitiviteit. En dat is niet voorbehouden aan een hoogsensitieve man.

Het ontwikkelen van een gezonde zelfwaarde, krijgt veel aandacht in dit boek met strategieën voor het omgaan met overprikkeling en emotionele intensiteit, de relatie tot jezelf, je eigenwaarde en het goed voor jezelf zorgen.

Het boek kent een wetenschappelijke basis maar je wordt niet doodgegooid met feiten en onderzoeken waardoor het heel prettig leest. Steeds weer wordt vanuit de theorie de koppeling gemaakt met wat je daarvan kunt ervaren in je eigen denken, voelen en doen.

De adviezen van alle geïnterviewde mannen hebben vooral betrekking op de acceptatie van je hoogsensitiviteit en het niet langer tegemoet komen aan de maatschappelijke verwachtingen. En ook dat kennen we… toch?

Misschien grijp je niet zo snel naar een boek over hoogsensitieve mannen, maar het is een aanrader!