Vrouw, 51jaar, werkzoekende

Mijn UWV-werkfitcoach zag mij na een half jaar weer en hij zei: er zit hier een heel ander persoon voor me. Hij adviseerde mij eerst hulp te zoeken voordat ik aan dit traject begon. Ik begon na te denken over waar ik in eerste instantie hulp bij nodig had. Dit moest zeker over begrenzing gaan en zo vond ik de website waar ik jouw artikel over grenzen las (www.ikgrensbewustzijn.nl) en zo ben ik bij jou terecht gekomen.

 

In de individuele grenstraining, gecombineerd met coaching, leerde ik werken met het beeld van de innerlijke tuin, dit was nieuw voor mij. Het liet mij zien, net als op de dissociatieschaal in jouw artikel, wanneer ik dichtbij mezelf ben en wanneer ik bij mezelf vandaan ga. Ik heb geleerd dat ik persoonlijk ruimte in MAG nemen en als ik onrustig ben, heb ik een ruimte waarin ik me terug kan trekken en waar het goed is. Mijn partner ziet ook aan mij dat ik nu veel rustiger ben.

 

Voorheen zouden conflicten in mijn beleving enorm zijn geworden en dan bleef ik daar veel last van hebben. Nu word ik soms nog in het moment overweldigd door een opmerking maar kan ik het ook bij de ander laten en zien dat sommige dingen niet van mij zijn. Dan kan ik het loslaten.

 

Ik vond het Nee-zeggen, het liefdevol teruggeven, erg moeilijk en dit is nog steeds moeilijk voor mij. De extra sessie die we gedaan hebben waarin ook de afwijzingsgevoeligheid ter sprake kwam, was hierin voor mij heel waardevol.

 

Ik heb nu een soort EHBO-kit die me helpt om me voor te bereiden op ontmoetingen en gesprekken. Het helpt dan om mijn innerlijke tuin te verbeelden. Dit geeft me een fundament waarop ik kan bouwen. Is er een pijnlijk moment, omdat er onverwacht iets in mij getriggerd wordt dan kan ik iets doen en dit helpt om mij een tijdje later te herpakken en het los te laten.

 

Wat ik bij jou heel prettig vind is dat jij woorden kan geven aan wat ik zelf af en toe niet kan verwoorden. Dit voel jij heel goed aan. Het is niet zo dat je woorden in mijn mond legt maar je kunt het goed uitleggen. Jij verschaft inzichten op een hele natuurlijke manier. Ik voel me veilig bij jou.

 

Je laat me ook voelen wat er precies gebeurt en voor mij is dit de beste leerschool: voelen wat er allemaal gebeurt. Niet alleen de inzichten maar je laat het mij ook zelf doen en doormaken. Vooral de opdracht over de afwijzingsgevoeligheid, je liet het mij doen in een werkvorm en daardoor beklijft het krachtig, een leven lang.

 

Ik heb er meer besef van dat ik mijn innerlijke tuin altijd bij me heb, waar ik ook ga of ben. Ik kan me daarin altijd terugtrekken en dan voel ik me veilig en gesterkt om mijn grens te bewaken