hoogsensitief & burnout? Kies de juiste route naar herstel!

 

Hoe zorg je voor een goede terugkeer op de arbeidsmarkt als je het idee hebt dat je re-integratietraject niet goed aansluit bij wat jij nodig hebt? Een verhaal uit de praktijk!

Ze zit tegenover me aan tafel voor een intake en maakt een sterke, krachtige indruk. Ze werkt graag, is gewend haar eigen boontjes te doppen en volgt na haar tweede burn-out een re-integratietraject bij een gerenommeerd bureau. Ze wil graag terug naar haar huidige werkgever waar ze docententeams en leerlingen begeleidt en traint.

Haar rugzak zit boordevol goede opleidingen, kwaliteiten, talenten en relevante werkervaring. Toch kan ze dit potentieel niet aanwenden voor haar eigen toekomst. Ze ervaart het als losse stukken zonder verbinding die ze tot nu toe vooral voor de ander heeft ingezet. Ze kent dit gevoel maar al te goed en weet niet wat ze ermee moet. Het verhoogt de stress van het re-integratietraject en ze is bang dat ze de aansluiting op de arbeidsmarkt gaat missen en dat wil ze niet.

Sinds enige tijd weet ze dat ze hoogsensitief is en ontdekt welke invloed dat heeft op haar dagelijks leven en werk. Ze is gewend om alles in haar eentje op te lossen en heeft bedacht dit in stilte wel onder controle te krijgen. Gaandeweg merkt ze dat ze haar hoogsensitieve fundament negeert en roofbouw pleegt op haar lichamelijk, geestelijk en emotioneel welzijn. Beetje bij beetje wordt de onderliggende strategie zichtbaar die ze haar hele leven al volgt. Ze begint het verband te zien tussen haar acties en de ontwikkeling van haar huidige klachten en dat wil ze graag veranderen.

Het wordt tijd om een nieuwe route te volgen die haar verbindt met haar hoogsensitieve eigenheid die zich niet langer laat stilzwijgen. Als eerste stap dient ze een verzoek in bij haar werkgever voor een persoonlijk coachtraject dat haar hoogsensitiviteit en de effecten ervan op haar werk breed in beeld brengt.

Haar verzoek wordt positief gewaardeerd, ze mag bij mij een individueel traject volgen, gekoppeld aan het protocol van het re-integratiebureau en alle kosten worden vergoed, dus dat is goed nieuws. Voor het eerst heeft ze het idee dat ze op weg is naar iets dat bij haar past en krijgt ze vertrouwen dat ze niet afstevent op haar derde burn-out.

In het individuele coachtraject onderzoekt ze:

– wat hoogsensitiviteit is en wat het doet in haar lichaam, hoofd, hart en ziel

– welke denkpatronen, dwaalsporen en strategie├źn hieruit zijn ontstaan

– welke invloed dat heeft op haar persoonlijke ontwikkeling en effectiviteit

– hoe ze hiermee haar omgeving en de ander ontmoet en met welke gevolgen

– hoe ze aan het roer kan staan van haar aandacht, energie en vitaliteit

– hoe ze haar hoogsensitiviteit kan koppelen aan haar overige talenten

– hoe ze zichzelf centraal kan stellen en richting kan geven aan haar toekomst

Ze leert dat ze eisen moet stellen aan de omgeving waarin ze werkt. Geen kantoortuin voor haar en ook geen kale, koude structuur waarin ze volgens vaste protocollen moet werken. Ze wil ruimte om haar voortreffelijk ontwikkelde waarneming en inlevingsvermogen in te zetten in haar werk. Tegelijkertijd weet ze dat ze zich moet begrenzen om heer en meester te blijven over haar aandacht en energie. Zo zijn er nog wat stappen te zetten op haar weg terug naar de arbeidsmarkt, maar wel in het vertrouwen dat ze deze keer de juiste route volgt.

Durf een andere weg te gaan als dat beter voor je is! Kies voor de begeleiding die bij jou past en die de meeste kans op succes biedt met aandacht voor je hoogsensitieve fundament en talent.