hoogsensitief & een doel is een gevoel!

Lange tijd hingen de door mij gestelde doelen als grote luchtballonnen aan de horizon. Daar bleven ze ook lekker hangen om me elke dag erop te wijzen dat ik het niet gehaald had, dat doel. Het hing te hoog, of er stond te veel tegenwind of ik werd op de weg er naar toe al afgeleid door andere luchtballonen die mooier  of de ware bleken te zijn…..etc.

En altijd de teleurstelling dat ik weer iets niet had afgemaakt. En dat terwijl ik er voor het oog van het volk zo graag mee bezig was geweest en er eindeloos over had verteld. Want waar het hart van vol is loopt de mond van over. En nu had ik het deze keer toch echt gevonden en……

Ik deed mijn stinkende best en organiseerde me te pletter om ergens in de buurt van die luchtballon te komen. Helaas! Hoe de dingen voor mijn neus verschenen in het dagelijks leven had niet mijn aandacht. Sterker nog, ik vond het saai en hield me er niet mee bezig.

Dan is het lastig doelen bereiken! Vervelend alleen dat je dan zo blijft zoeken want je komt nooit waar je wezen wilt. Ik heb het jaren volgehouden en werd gek van het zoeken naar mijn plek. En regelmatig dacht ik dat er iets mis met me was en schaamde ik me dat het bij mij altijd zo ingewikkeld moest zijn.

Totdat mijn collega tegen mij zei:

“een doel is een gevoel”

Hoezo een gevoel? Ja, een doel is een gevoel dat je elke dag wilt ervaren! In een oogwenk transformeerde mijn idee over de betekenis van een doel. Want daar had ik wel een antwoord op.

Ik wilde me elke dag tevreden en voldaan voelen over mezelf en mijn dag. Zonder me anders te voelen of in ieder geval er geen last van te hebben. Gewoon doen wat ik wilde doen zonder hoogsensitieve sluiproutes en omwegen.

Nu dat helder was kon ik beginnen om mijn doel te bereiken, maar, hoe concreet dat gevoel ook was, het hing nog steeds als een grote luchtballon aan de horizon. En hoe kwam ik daar?

Ik ontdekte dat ik het gevoel naar me toe kon halen i.p.v er naar toe te bewegen. Niet als een hamster in het hamsterrad mijn stinkende best doen om vooruit te komen en eindelijk die luchtballon bereiken.

Veel meer elke dag kijken naar wat er voor mijn neus gebueude. Focus op het gevoel dat ik wilde ervaren en zien wat ik deze dag nodig had om me voldaan en tevreden te voelen.

Je dagelijkse praktijk laat precies zien waar je staat en wat er nodig is om je doelen te bereiken. Het geeft een enorme focus en heeft invloed op:

  • de indeling van je tijd, energie en betrokkenheid gedurende de dag
  • de taken die je op je neemt en waar jij je verantwoordelijk voor voelt
  • je mogelijkheden en onmogelijkheden en dus je talenten en kwaliteiten
  • waar je ja en nee tegen zegt, je grensbeleving
  • de beleving van je eigen innerlijke wereld
  • de verbinding met je passie en drijfveren en je levensopdracht
  • je stuurkracht om persoonlijk richting te geven aan je leven

Inmiddels weet ik niet beter en pas ik het elke dag toe. Sterker nog, de aandacht voor de dagelijkse praktijk is een speerpunt geworden in het coachen van mijn hoogsensitieve klanten. Het is dé manier om in contact te komen met jezelf, met je eigen ambities, je wensen en verlangens. Het laat je precies zien waar je staat en welke helderheid er nodig is om meer vanuit jezelf te leven.

Het is een manier om het vele MOETEN om te zetten naar je WILLEN. De oude lading van schuld en schaamte over het niet bereiken van je doelen is niet meer aanwezig. Ze zijn over de horizon verdwenen.

Zo leert de aandacht voor je dagelijkse dag en de persoonlijke waarde die je daarin wilt ervaren wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Elke dag geeft je de mogelijkheid om daar vol achter te gaan staan. Sommige mensen noemen het dagelijks geluk. Op je plek zijn in je eigen leven.

Een doel is een gevoel.

Maak het zo helder mogelijk voor jezelf

Haal het dichterbij en bedenk welke eerste kleine stap vandaag nodig is

Je bent begonnen en deze keer heb je meteen al je doel bereikt.

Dat geeft informatie én moed voor de volgende dag.