hoogsensitiviteit & het verkeerde werk?

 “…vanuit wat ik toen wist over mijn hoogsensitiviteit heb ik voor dit werk gekozen maar ik zie nu dat het geen goede plek voor me is. Er is te veel herrie en ik pas niet zo goed bij de mentaliteit binnen dit bedrijf waar het meer om kwantiteit dan om kwaliteit gaat…”
(P. man, 33 jaar)

Soms wordt in een coachtraject vrij snel duidelijk dat “het beter omgaan met mijn hoogsensitiviteit” ook betekent dat je moet kijken naar het werk dat je doet. Dan ontstaat er paniek omdat er doemscenario’s ontstaan van geen werk, geen geld, loodzware verantwoordelijkheden etc….

De eerste gedachte is dan om zelfstandig ondernemer te worden en verlost te zijn van alles waar je in je huidige werk tegenaan loopt. Maar niet iedere hoogsensitieve volwassene is in de wieg gelegd voor het zelfstandig ondernemerschap. En ook ondernemerschap moet je opbouwen en ontwikkelen en dat kost tijd die je meestal niet hebt.

Wat dan?

Allereerst is het belangrijk om naar je hoogsensitieve kwaliteiten te kijken en hoe ze zich in je werk manifesteren. Hoe maak je gebruik van de hoogsensitieve en alle overige kwaliteiten die je van nature bezit? Hoe zijn ze gekoppeld aan je taken, opdrachten en aan de functieomschrijving van je huidige werk?

In kaart brengen!

Met concrete opdrachten kun je observeren hoe en waar deze kwaliteiten zich manifesteren in je dagelijkse werk:

  • welke taken en opdrachten horen bij mijn functie
  • welke taken en opdrachten heb ik daar aan toegevoegd
  • wat is de relatie met mijn hoogsensitieve kwaliteiten
  • waarin kom ik tot mijn recht en waar heeft dat mee te maken
  • welke taken en opdrachten passen minder bij mij of heb ik daarin iets te leren
  • waar loop ik warm voor en vind ik dit terug in mijn werk
  • is er ruimte om op mijn manier een bijdrage te leveren
  • ………………………………

Helderheid!

Zo kijk je niet alleen naar functieomschrijvingen maar neem je mee hoe je wilt werken en wat daarin een absolute voorwaarde is om tot je recht te komen. Het zal je niet verbazen dat hierin ook je hoogsensitieve talent zichtbaar wordt. Met deze helderheid wordt het gemakkelijker  een gesprek te voeren je leidinggevende over waar je in je werk tegenaan loopt en wat je graag zou willen onderzoeken. 

“….wat betreft de werkdruk die ik nu ervaar: ik heb een voorstel geschreven voor mijn leidinggevende voor een takenpakket waar ik uiteindelijk naartoe wil werken. Dat ik minder projecten wil en daar meer tijd aan wil besteden. Wat dat voor mij persoonlijk geeft en wat dat de organisatie zal geven…” ( S.vrouw, 34 jaar)

Wat als het niet lukt!?

Als je merkt dat er geen gehoor wordt gegeven aan je verzoek wordt het tijd een andere stap te overwegen om jezelf niet geestelijk en lichamelijk verder uit te putten. Met de helderheid die ik hierboven noemde kun je op zoek naar een andere functieomschrijving, ander werk of een andere werkplek.

“….voor mij houdt het in dat ik op een manier kan werken die mij voldoening geeft, meer rust en meer diepgang. Ik denk dat ik zo in ieder geval weer op een punt kan komen dat ik 32 uur kan werken. Vanuit daar ga ik de beslissing maken of ik serieus op zoek ga naar iets anders.…” ( S. vrouw, 34 jaar)

Sollicitatiegesprek!

Vaak komt in een sollicitatie gesprek je hoogsensittiviteit niet ter sprake. Sterker nog, dat heb je liever niet. Het woord hoeft niet te vallen maar het kan wel belangrijk zijn om onder de aandacht te brengen wat je specifieke hoogsensitieve kwaliteiten zijn. Helemaal handig is het als je aan kunt geven hoe dat een meerwaarde kan zijn voor het bedrijf waar je graag wilt werken. Ik bereid zo’n gesprek voor met mijn klanten zodat ze stevig in hun schoenen staan en hier helder zicht op hebben.

Nieuw werk.

Met de nieuwe informatie over je hoogsensitiviteit kun je actief op zoek gaan naar een andere invulling van je werk of de mogelijkheden die daarvoor binnen je huidige bedrijf aanwezig zijn. Zoek je een andere werkgever dan kan het handig zijn om voor een bemiddelingsbureau te kiezen.

“….het is nu helemaal rond ik begin 1 oktober in mijn nieuwe baan. Zij houden goed rekening met m’n hooggevoeligheid. Ik ben bij een aantal bedrijven langs geweest om te kijken wat bij mij past en waar ik me goed bij voel. Ook heb ik een dag meegelopen bij een bedrijf om een goed beeld te krijgen hoe de werkdag eruit ziet. Dit is me zo goed bevallen dat ik hier ook ga werken….” ( P. man, 33 jaar)