hoogsensitiviteit & …….. jezelf verstoppen!

Je kent vast het cirkeltje van verlangen – vergelijken – veroordelen – verstoppen!

In 2 dagen tijd spreek ik 4 mannen die al langer hun hoogsensitiviteit onder stoelen en banken steken en dat is niet verwonderlijk maar niet nodig!

Ze kijken naar en vergelijken zich met een maatschappelijk beeld van de man waar ze zich niet in herkennen. Ze vinden er geen aansluiting met hun emoties en gevoel. Die laten ze dan maar even achterwege om verder ongemak te voorkomen.

Nee, dan de hoogsensitieve vrouwen, die hebben het toch echt makkelijker in deze.

Ook al begrijp ik hun worsteling toch weet ik uit ervaring dat dit een misvatting is.

Kijken & vergelijken doen we allemaal en zeker hoogsensitieve volwassenen omdat ze opgroeien in een minderheid en dagelijks omgeven worden door mensen die anders waarnemen, denken en voelen.

Al dat vergelijken leidt onherroepelijk tot een oordeel en daar word je meestal niet vrolijk van. Het voelt ongemakkelijk en je stuurt je aandacht vooral naar wat je niet kunt, niet bent of wat je niet wilt.

Dan wordt het lastig om vrij te bewegen in je eigen leven en daarbij te putten uit je volledige zelf. Er is altijd een deel van jou niet aanwezig in zowel in het contact met de ander maar ook met jezelf.

En dat is echt zonde van je tijd ….en je gevoel….en je levensvreugde!

Gelukkig kun je evenzo goed je aandacht sturen naar wie je wel bent, wat je wel kunt en wat je wel wilt en leren om jezelf centraal te stellen en je daarin goed te begrenzen.

Met deze helderheid wordt het zoveel makkelijker zoeken naar je plek tussen anderen. En ja….ook met al die emotie en dat gevoel, in staat om vanuit jezelf te leven en te werken.

#aandachtvooraandacht