meer voelen om minder te denken?

“mijn hoofd is zo druk dat ik er gek van wordt!”

Je kent het vast wel: zit je net even rustig met je kopje koffie op je eigen bank en voordat je het weet gaat je hoofd met je aan de haal. Het zorgt ervoor dat je zelden ontspant of innerlijk tot rust komt en dat eist zijn tol. Vooral als dat hoofd niet aan slaap doet en ‘s nachts gewoon door maalt.

Het is een logisch om op zo’n moment te willen stoppen met denken, maar dat is nu net wat je niet lukt anders had je het wel eerder gedaan.

 

DRUK HOOFD
Hoe kom je eigenlijk aan zo’n druk hoofd? Meestal omdat:

  • je alles wilt overzien en daarbij geen onderscheid maakt tussen wat belangrijk is of niet
  • controle wilt over je gedachten en daardoor nog meer gaat denken
  • je wilt voorzien wat er allemaal kan gebeuren en daarover nadenkt
  • je ontmoetingen met mensen nog eens beleeft en ermee bezig blijft
  • je steeds weer nadenkt over hoe je de dingen doet en of je ze wel goed doet
  • je te weinig te doen hebt in je vrije tijd waardoor je gaat denken wat je zou kunnen doen

DAT we veel denken en een druk hoofd hebben weten we wel. WAT we denken, HOE we denken en WAAROM we denken blijven vaak onbeantwoorde vragen. In ieder geval weten we dat ons hoogsensitieve hoofd alle informatie die we waarnemen diepgaand te verwerken.

 

ALS WE DAT ALLEEN IN ONZE DENKWERELD DOEN RAKEN WE UIT BALANS.

 

MIJN GEVOEL ZIT IN MIJN HOOFD
Hoe komt het dat we geleerd hebben om te praaaaaten over ons gevoel ( vaak ook nog over het gevoel van een ander!), het te duiden, te verklaren, erop te reflecteren, het om en om te keren, te bedenken wat we ermee zouden kunnen doen, hoe we het de volgende keer gaan voorkomen?

Geen wonder dat we zo’n druk hoofd hebben als we het volstoppen met gevoel dat niet gevoeld kan worden.

 

 

 

UIT BALANS
Als je denkwereld zo zwaar is dat het de linker schaal van de balans helemaal naar beneden duwt heb je tegenwicht nodig voor herstel van je balans. Dus neem jij je voor iets met je handen te doen, of mindfulness te oefnenen, of mandela’s te kleuren, of wekelijks yogalessen te bezoeken etc…

 

TIJDELIJK HERSTEL
Alles wat er maar voor kan zorgen dat er minder gewicht in de schaal van het denken komt en je drukke hoofd verlicht. Het helpt even maar de ervaring leert dat je hoofd daarna snel haar eigen weg gaat omdat je niet weet hoe je deze vorm van aandacht in dagelijkse situaties kunt integreren.

 

DE OPLOSSING ZIT IN DE TEGENBEWEGING!

 

MEER VOELEN OM MINDER TE DENKEN!
Leg je meer gewicht in de schaal van de gevoelswereld dan zakt deze vanzelf naar beneden waarbij de schaal van de denkwereld minder gewicht krijgt. Zo breng je deze beide werelden in balans en komt alle beweging weer tot rust. In deze toestand is het goed toeven op je bank met je kopje koffie.

 

BALANS
Leren om een goede balans te brengen tussen voelen denken begint met onder ogen zien hoe het nu is. Wie staat er bij jou buiten spel? Je hoofd of je hart? Waar gaat jouw aandacht naar uit? Wist je dat je kunt leren om stapje voor stapje met je aandacht van je hoofd naar je hart te gaan en omgekeerd? En dat je het toe kunt passen in dagelijkse situaties? Het kan!