Drukte, zelfobservatie en de gouden tip!

Op weg naar de aardbeienboerderij merkte ik het meteen. Ik werd onrustig van al dat verkeer op de weg. Huh!!! Al dat verkeer? De overschakeling naar de normale gang van zaken op de weg, na deze rustige Corona-tijd, werd merkbaar. Binnen 5 minuten voelde ik de stress in mijn auto en in mezelf flink oplopen.

 

 

Het zette me even jaren terug in de tijd toen ik geen benul had van mijn hoogsensitiviteit en dit gevoel schering en inslag was. Mijn ogen schoten alle kanten op om maar niets te missen. Een lichte paniek kwam op bij het idee iets niet goed te zien en mijn energie daalde met de minuut. Mijn hoofd ging los en je wil niet weten wat ik tijdens dat ritje van 10 minuten allemaal dacht. En wat een innerlijke onrust! En dan die irritatie richting de andere weggebruikers.

 

Grappig hoe je door deze overschakeling goed merkt wat prikkels met je aandacht en emoties doen. Je hebt nu de kans om dit goed te observeren bij jezelf. Met de drukte buiten neemt ook de drukte binnen toe, dus tijd om even afstand te nemen en weer terug te keren bij jezelf.

 

Dat klinkt zo gemakkelijk maar hoe doe je dat?

 

In zo’n moment waarin de prikkels en indrukken met je aan de haal gaan is je aandacht onbewust bij alles wat er in je omgeving op je afkomt. M.a.w. je waarneming waaiert uit over wat er om je heen is. Het lijkt een automatisch proces waarin je zelf geen actieve rol speelt. Maar dat is niet zo.

 

Wat je nodig hebt is een bewuste actie waarbij je zelf weer aan het stuur gaat staat van je onbewuste aandacht. Een actieve ombuiging van je waarneming van de wereld om je heen naar jezelf. Vanuit dát perspectief maak je vervolgens weer opnieuw verbinding met je omgeving. Zonder jezelf erin te verliezen! Hoe gaat dat dan?

 

Er zijn daarvoor 2 soorten tips die je hiervoor kunt gebruiken: goede en slechte! Onderstaande afbeelding is wat mij betreft een gouden tip. Wie hem gemaakt heeft* weet ik niet maar het geeft je direct de regie terug over je aandacht.

 

 

Probeer het eens uit en voel:

  • Hoe je meteen naar beneden in je lijf zakt
  • Je ademhaling daalt en tot rust komt
  • Je uit je hoofd in je lijf gaat en je innerlijke wereld voelt
  • Je ook ruimte maakt om je heen om goed bij jezelf te kunnen zijn
  • Van daaruit opnieuw contact maakt met je omgeving
  • Je grond krijgt onder je voeten
  • Je relativeert waar je mee bezig bent
  • Je bij jezelf bent op een prettige manier

 

Voordeel van deze eenvoudige oefening is dat je hem overal toe kunt passen wanneer het nodig is. Ook als je tussen mensen bent en overvallen wordt door de drukte. Gun jezelf dit plezier en oefen ermee. Hoe vaker je dit doet des te gewoner wordt het om aandacht te besteden aan jezelf. Je houdt je hoofd in toom en neemt jezelf als uitgangspunt in de ontmoeting met anderen.

 

Lijkt me een wenselijke ontwikkeling. Want DAT we soms overprikkeld raken weten we wel maar HOE we hiermee om kunnen gaan is een ander verhaal. Hier word je een eenvoudige oefening aangereikt met groot effect. Succes.

 

O ja, oefenen betekent dat het ook wel eens minder kan lukken. Schuif dit dan niet aan de kant maar probeer het een volgende keer weer. Opnieuw, zonder na te denken over het niet-lukken van de vorige keer.

 

Overigens waren de aardbeien weer heerlijk en ik heb ervan genoten.

 

( * Ik heb gezocht wie deze gouden tip heeft gemaakt maar kon het niet achterhalen. Anders zou ik het graag vermelden)