nee zeggen? liever niet! durf jij het?

NEE zeggen is een dingetje en dat is geen wonder. 3 voorbeelden die je vast wel kent:

  1. omdat je het gevoel hebt dat je anders bent en daar geen bevestiging voor krijgt, pas jij je aan om erbij te horen. Dat is logisch en van de menselijke maat! NEE zeggen wordt verbonden met het gebrek aan bevestiging en de onzekere en onveilige gevoelens die dat oproept.
  2. je bent vaak de enige in je omgeving die anders waarneemt, anders denkt en anders voelt. Dan denk je snel dat je moeilijk doet of een zeur bent. Dat geeft een ongemakkelijk gevoel.
  3. je maakt in een situatie meteen een inschatting hoe de ander op je zal regeren en neemt dat al mee in je beslissing. Dan wordt NEE zeggen bijna onmogelijk

NEE ZEGGEN DOE JE LIEVER NIET!

NEE zeggen lijkt dus makkelijk maar hier wordt duidelijk waarom het je niet lukt. Het NEE is verbonden met een vervelend gevoel. In dit geval voelt het als lomp, bot om net als op de foto de deur voor de ander gesloten te houden dus dat doe je liever niet.

 

 

Daarmee zeg je eigenlijk dat iedereen zonder kloppen bij je binnen kan lopen. Je vindt natuurlijk ook dat je gastvrij moet zijn….. Tegelijkertijd kun je verzuchten dat je een muur wilt waarachter je tot rust kunt komen en ja af kunt sluiten van je omgeving.

Deze gesloten poort is heel duidelijk en vraagt om het respecteren van een persoonlijk gebied. In je hoofd kun je het hier helemaal mee eens zijn maar in je hart kun jij je afgewezen voelen en dat is een erg vervelend gevoel dat je liever uit de weg gaat. Dat gevoel zorgt ervoor dat je voor jezelf zo’n grens uit de weg gaat zonder dat je zicht hebt op de onderliggende oorzaak en er desondanks toch behoefte aan hebt.

Bij het NEE zeggen spelen allerlei persoonlijke ideeën en gevoelens een rol die het JA zeggen in de hand werken zonder dat je dat wilt. Zo ontstaat een grijs gebied in de ontmoeting met de ander én het contact met jezelf waarin je:

  • JA zegt tegen anderen en dan toch af moet haken omdat je jezelf voorbij loopt
  • meer aandacht en energie weggeeft dan je feite in huis hebt
  • droomt van dingen die je wilt doen en waar je nooit aan toekomt
  • moe wordt van verantwoordelijkheden waar je voor je gevoel niet onderuit kunt
  • een leven leidt waarin je druk bent met het zoeken naar balans zonder deze ooit te vinden

 

Deze voorbeelden van onderliggende oorzaken laten zien hoe je moeite krijgt om op een goede manier NEE te zeggen. Onbewust word je hierin afhankelijk van je omgeving en ben je niet vrij om je eigen ruimte in te nemen en je daar goed bij te voelen. Helderheid ontbreekt wat hierin een rol speelt en waarom.

Door heldere grenzen ontstaat de mogelijkheid om op een goede manier NEE te zeggen en dat is de inzet van de cursus HOOGSENSITIVITEIT & HELDERE GRENZEN: oefenen met het ongemakkelijke gevoel dat het nu nog teweeg brengt. Wennen aan het idee dat een goede begrenzing noodzakelijk is om jezelf te beschermen, je grenzen leren waarnemen en hanteren zodat je goed bij jezelf te blijft.

Zo komt het moment dichterbij dat je dit daadwerkelijk kunt toepassen en grip krijgt op je aandacht, je energie en je emoties.

Kijk bij de info over de cursus: https://kansrijkcoaching.nl/event/hsp-grenzen/