o nee, is dat in een groep?

A: Ik moet dat eigenlijk ook leren, van die grenzen!

Is dat in een groep?

IK: Ja, een cursus is meestal in een groep. Hoezo?

A: O nee, dan doe ik het niet.

IK: Vertel!

A:  Ik pik van alles op van de anderen en dan ben ik bekaf.

Ik weet precies wat de anderen moeten leren

En zelf leer ik dan niets want ik ben veel te druk met iedereen.

IK: Denk je niet dat deze cursus juist daarvoor is, dat je dat leert?

Bovendien bewaak ik dat iedereen bij zichzelf blijft en op tijd

zijn voelsprieten intrekt en zich vooral met zichzelf bemoeit.

 

Dit hoor ik de laatste tijd vaak en ik merk hoe iedereen afhaakt als het om een training of cursus gaat. De herkenning van het thema “grenzen” is groot, maar dan……

Gaandeweg is er blijkbaar een grote weerstand ontstaan om tussen anderen iets te leren. Misschien omdat je eerder hebt gemerkt dat de aanpak meestal niet aansluit bij jou maar wel bij de andere aanwezigen. Ken je dat? Dat je in een cursus zit en na 5 minuten al denkt: o nee, is dit de bedoeling?

 

En dan toch blijven zitten natuurlijk want wie ben jij om nu al te weten dat dit niets wordt. Het wordt wel wat, maar niet voor jou! We zoeken geen cursus met allerlei vaste werkvormen, methodieken etc. Wat we nodig hebben is een vrije ruimte waarin we een beroep kunnen doen op onze creativiteit, onze waarneming en onze hoogsensitieve denkwijze. Als dat niet kan sluit het niet goed aan en ja, dat kun je al in de eerste 5 minuten merken.

 

Tegelijkertijd hoor ik ook dat er een adequate begrenzing ontbreekt om goed in een groep te functioneren. Kun je tussen anderen zijn zonder jezelf te verliezen in wat ze zeggen, denken en voelen? Geen schande als dat niet lukt want je hebt het niet geleerd. Je hebt wel geoefend, je leven lang, om met je aandacht bij anderen te zijn en dat kun je goed. Geen wonder dat de behoefte om nu eens aandacht aan jezelf te besteden steeds groter wordt.

 

Gelukkig werken we in deze cursus met hoogsensitieve volwassenen en dat scheelt een slok op een borrel. Want we hebben allemaal van die voelsprieten die met ons aan de haal gaan en we herkennen veel bij elkaar waardoor we deze mechanismes ook op tafel kunnen leggen.

 

En ook ik werk met een vaste structuur maar daarin is de vrije ruimte opgenomen in de vorm van een dagelijkse luisteroefening en dagboekoefening waarin een oproep wordt gedaan om actief je persoonlijke grens te bouwen. Niet verrassend dat die bij iedere cursist anders is en je zult merken dat die ook per dag kan verschillen. Via gerichte zelfreflectie van jezelf en anderen leer je hoe je op een goede manier om kunt gaan met je grenzen.

O ja, niet onbelangrijk, we werken op een ochtend, meteen aan het begin van de dag. Ook dat is prettig.

 

Welkom! Hier vind je alle info: https://kansrijkcoaching.nl/event/hsp-grenzen/

Meld je aan, er zijn nog 3 plaatsen beschikbaar.