ik voel me voor het blok gezet!

…”Als ik door de dingen overvallen word
dan heb ik het idee dat ik voor het blok wordt gezet
dan bevries ik en dan maak ik rationeel een keuze
maar even later dan voelt het niet goed….”
 

Herken je dit gevoel?

In zo’n moment krijg je het idee dat:

– je denken te veel tijd in beslag neemt
– de ander een mening heeft en jij niet
– je dom bent omdat je niet meteen kunt reageren
– je sociaal onhandig bent of er niet bij hoort
– je altijd twijfelt en onzeker bent
 

Niets is minder waar!

Ik hoor de onbekendheid met de werking van je hoogsensitieve brein, dat is nl. bij hoogsensitieve personen wezenlijk anders.

 
Zo neem je in je denkproces meer zaken in overweging voordat je een mening geeft. Je brein heeft denktijd nodig om bepaalde stappen te maken bij het verwerken van al deze overwegingen. Vraagt men om een acute reactie dan blokkeert je hoofd omdat je niet alle natuurlijke stappen van je denkproces kunt zetten.
 
Om toch te voldoen aan de vraag van de ander geef je wel een antwoord maar daarbij laat je dan voor jou belangrijke bedenkingen buiten beschouwing. Je slaat stappen over en dat voelt niet goed want juist die overwegingen zijn voor jou belangrijk.
 
Goed om te weten dat je er altijd op terug kunt komen en alsnog je reactie kunt geven. Ja, ik weet het, dat voelt ook niet prettig en toch oefen je zo om je uit te spreken. En als je dat doet zul je merken dat je het makkelijker vindt om in het moment te zeggen dat je het niet weet, geen idee hebt of erover na wilt denken of……
 
Vergeet niet dat jouw manier van denken juist een meerwaarde heeft in andere situaties waarin het nodig is om vanuit verschillende perspectieven naar iets te kijken. Succes!