hoe vertel ik het mijn partner?

Vertellen wat hoogsensitiviteit is, wat het met je doet, en hoe je ermee reageert op je omgeving is soms ingewikkeld. Kun jij het eenvoudig onder woorden brengen?

In een relatie kan dit een probleem worden omdat er snel irritatie ontstaat als de ander je niet begrijpt:

  • “….. ik hoef toch niet alles uit te leggen…”
  • “….. dan zeg ik hoe het is en dan snapt hij het nog niet…”
  • “….. ze zegt dat ze gevoelig is maar waarom doet ze dan zo bot…”
  • “….. ziet hij dat dan niet, dat is toch logisch…”

Laatst sprak ik iemand over hoogsensitiviteit en we hadden maar een half woord nodig om elkaar te verstaan. Onze halve woorden brachten een wereld mee die we beiden kennen en verstaan en ik kan eindeloos genieten van het begrip en de weerklank die mij tegemoet komen.

Je relatie is bij uitstek de plaats waar je dit wilt ontvangen. Hierin spelen persoonlijke verwachtingen en beelden een grote rol. Zo hoor ik vaak de romantische verwachting dat je partner vanzelf moet zien en ruiken wat je nodig hebt en wat er bij jou aan de binnenkant gebeurt.

Maar wat als je partner niet jouw hoogsensitieve voelsprieten heeft? En wat als jij zelf nog niet begrijpt wat je nodig hebt of niet geleerd hebt om je hierover uit te spreken? Dan ontstaan er 2 werelden die elkaar niet bereiken omdat ze van elkaar hetzelfde en dus het verkeerde verwachten.

En zo groeit het misverstand dat je misschien de verkeerde partner hebt gekozen terwijl het te wijten is aan jullie communicatie en verwachtingen.

Zo is in mijn praktijk het partnergesprek ontstaan. Vanuit concrete voorbeelden uit de dagelijkse praktijk komen alle misverstanden over en weer op tafel, vergezeld van de juiste informatie over hoogsensitiviteit.

Gelukkig ervaren we in zo’n gesprek ook de liefde waar door alle misverstanden even geen zicht op was.