hoe open en ontvankelijk moet ik zijn?

Je zintuigen nemen je overal mee naar toe in de wereld. Je waaiert uit en dat kan ook te veel worden. Zeker als je alles onbewust in je opneemt en verwerkt. Je zou jezelf kunnen zien als een huis met ramen en deuren wagenwijd open, met een onbelemmerd vrij verkeer van energie en informatie in twee richtingen. En daar word je moe van als je geen idee hebt hoe dit werkt!

Zonder de natuurlijke begrenzing en het besef dat je ramen en deuren kunt openen en sluiten is wonen in dit huis geen pretje. Ik heb het jaren zo gedaan en had geen idee dat het ook anders kon. Ik ontdekte pas veel later dat mijn ramen en deuren altijd open stonden en dat ik daar de regie over had…. maar niet heus!

Mijn “huis” raakte vol van  alle verhalen, indrukken, gedachten en emoties van zowel de ander als mezelf en dat vermoeide me zeer. Deze volheid hield me gevangen zonder me te voeden, veel ervan waren vruchteloze activiteiten die alleen maar energie kostten maar weinig heilzaams opleverden. Ik vond mezelf er niet meer in terug en dat was een naar gevoel.

Mijn openheid en mijn gebrek aan een goede begrenzing hadden me de das omgedaan. Mijn aandacht zat voortdurend bij de ander in een poging om het goed te doen voor iedereen behalve voor mezelf. Mijn afwijzingsgevoeligheid en perfectionisme konden daardoor ongebreideld groeien en bloeien evenals mijn innerlijke onzekerheid en twijfel. Dat ging op den duur natuurlijk niet goed.

Het wordt vertrouwd om op deze manier je dag door te komen. Zelfs als je daardoor klachten ontwikkelt denk je dat het nu eenmaal erbij hoort. Is dat zo? Denk eens even terug aan de tijd dat je klachtenvrij was. En ja, ik weet dat je dan waarschijnlijk ver terug moet in de tijd. Toch ben je niet met deze klachten geboren, je hebt ze ontwikkeld.

Nu ga je dagelijks niet alleen fysiek maar ook emotioneel, sociaal en spiritueel over je natuurlijke grenzen en dat voel je. Externe omstandigheden bepalen op deze manier steeds meer wie je bent en wat je doet. En als reactie daarop verlies je de grip op wat er IN je “huis” gebeurt. Er komt een punt dat je alleen nog maar rust wil en het is niet verwonderlijk dat je dan denkt aan hoge muren om je achter te verschansen voor de buitenwereld. Of hermetisch gesloten ramen en deuren!

En het idiote van dit verhaal is dat je nu al over een natuurlijke grens beschikt maar hem eenvoudigweg niet opmerkt! Zonde, want je hebt hem niet voor niets gekregen.

Hij is er al en je hoeft hem alleen maar te beleven. Ja ….. alleen maar….. en dat is nu net waar je geen oog voor hebt, je aandacht zit eerder bij het weten dan bij het beleven. Grenzen beleven……het lijkt een onmogelijke opgave. Hoe doe je dat?

Het geheim van een goede begrenzing is niet het afsluiten maar het bewust openen van je grenzen voor je omgeving. Aangestuurd door een impuls die uit jezelf komt. Je begint dus aan de andere kant van het grensspectrum. Niet de ander is hierin maatgevend maar wat jij nodig hebt voor een goed dynamisch evenwicht met je omgeving. Waarin je zowel ontvankelijk bent maar ook bepaalt wanneer en met welke openheid je de omgeving tegemoet treedt.

Kennis maken met je natuurlijke grens door hem op te merken, te weten hoe hij eruit ziet en hoe hij je dient. Als je deze grens bewust opmerkt kun je er in dagelijkse situaties en ontmoetingen ook op vertrouwen.

Eén van mijn klanten omschreef het als volgt:

In de grenstraining heb ik een vorm gevonden om meer vanuit mijzelf te leren handelen en tegelijkertijd rekening houdend met de mensen in mijn omgeving. Voor mij een belangrijke balans.

Zelf meester worden in de dynamiek tussen jou en je omgeving. Is dit niet precies waarover het gaat in je dagelijks leven? Is dat niet waar je hoogsensitiviteit om vraagt?

Met een groeiend grensbewustzijn leer je de wereld opnieuw kennen en kun je het openen en sluiten van je grenzen aansturen vanuit een stevig fundament in jezelf.

Ik gun het je van harte. De grenstraining Grenzen stellen met compassie heeft als resultaat dat je:

  • jezelf absoluut serieus neemt in wie je bent en wat je nodig hebt
  • minder gevoelig wordt voor kritiek van anderen of er naar kunt luisteren
  • de eigen emoties en gedachten kunt toelaten en er Ja tegen kunt zeggen
  • kunt staan voor je eigen verantwoordelijkheden
  • keuzes maakt die recht doen aan je persoonlijke ontwikkeling
  • los komt van afwijzingsgevoeligheid en de afhankelijkheid van je omgeving
  • je innerlijk kunt voeden zonder afleiding door gedachten en emoties van jezelf of anderen

 

Wil je meer weten over de grenstraining die  in oktober start kijk dan bij mijn aanbod: https://kansrijkcoaching.nl/aanbod-agenda/