mantelzorg tussen kwaliteit en valkuil

Als mantelzorger van mijn moeder (94) fungeer ik ook als contactpersoon tussen zorg en mijn familie. Nu de zorg ineens substantieel toeneemt en we ons in een onzekere situatie bevinden richting toekomst  is het interessant te onderzoeken hoe ik met mijn hoogsensitiviteit reageer op deze dagelijkse situatie die elke dag anders is.

Nu ik intermediair ben tussen verschillende partijen voel ik hoe belangrijk het is mee te bewegen zonder dat ik mezelf daarbij geweld aandoe. Een ware opdracht moet ik je zeggen, maar hoe lukt me dat eigenlijk? Aan mijn vermoeidheid op sommige dagen denk ik dat het een onderzoek waard is.

Hoe tekenen mijn dagelijkse dynamieken zich af op de schaal tussen mijn valkuilen en kwaliteiten? Kan ik in de sterk wisselende situaties vanuit de laatste opereren of reageer ik vanuit hoogsensitiviteit onbewust richting valkuilen?

Ik besluit tot een ernstig gesprek met mezelf en waarom zou ik dan niet de vragenlijst gebruiken die de beweging tussen kwaliteit en valkuil in beeld brengt.? Ik vul met enige spanning de lijst in. ( bericht gaat verder onder de afbeelding)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij elke vraag kan ik meerdere dagelijkse voorbeelden noemen die laten zien hoe lastig ik het vind mee te bewegen zonder te ver bij mezelf vandaan te gaan. Bij diverse vragen voel ik dat ik naar mijn smaak te veel aan de linkerkant van het spectrum beweeg. Dat moet toch echt anders!

Doordat ik mijn reactie op de mantelzorg concreet in beeld breng zie ik wat ik doe, herken ik de oude patronen en kan me bezinnen op hoe ik mijn stuurkracht kan ontwikkelen zodat ik wat meer opschuif naar rechts.

Bij elke vraag probeer ik zo concreet mogelijk te formuleren hoe ik in mantelzorgsituaties anders kan reageren. De in termen van stuurkracht geformuleerde acties aan de rechterkant van de lijst helpen me daarbij.

Ik merk dat het me makkelijk afgaat en ik voel een opluchting. De voorbeelden waren er al, alleen had ik ze niet scherp in het vizier. Het geeft lucht aan mijn gevoel en zorgt tegelijkertijd voor de verandering die ik zoek.

Fijn, deze opbrengst. Blij met dit consultatieve gesprek met mezelf, met gebruik van de nieuwe vragenlijst “8 dynamieken bij hoogsensitiviteit”, toegepast bij een concreet dagelijks onderwerp als mantelzorg.

Heb je behoefte aan een consultatief gesprek? Over dit of een ander onderwerp dat je dag meer bepaalt dan je lief is? Neem dan contact met me op.