aandachtvreters & stuurkracht

Het kwam precies op het goede moment! Het artikel van Marian Slob over het sturen van je aandacht en richting geven aan je leven. Het zette me stil en om me te bezinnen op mijn grootste aandachtvreters waar ik dit nieuwe jaar mee begon:

1.  Mantelzorg
2. Mantelzorg
3. Mantelzorg
4. Mant……..

Ik kreeg het er benauwd van bij het idee dat dit zo door zou gaan en daar zag het wel naar uit. Meteen kwam de afbeelding op mijn netvlies die ik met veel van mijn klanten heb gedeeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik zag me als een hondje achter mijn aandacht lopen die overal was waar een ander erom vroeg. De afbeelding correspondeerde met de woorden van Marian Slob:

 

Aandacht maakt namelijk dat je je leven kunt richten op wat jij zélf belangrijk vindt …….. want je leven wordt bepaald door dat waar je aandacht aan schenkt

 

Oké, natuurlijk wist ik dat maar ik had deze reminder zeker nodig! In 20 jaar mantelzorg had ik geleerd om mijn grenzen te bewaken waardoor er meer evenwicht kwam in de mantelzorgrelatie met mijn moeder. Toch was dit evenwicht de laatste tijd zoek geraakt door de snelle opeenvolging van veranderingen. Ik voelde hoe ik,  was doorgeslagen in wat ik dacht dat zij nodig had in een poging haar leed te verzachten.

Mijn aandachtvreters slokten niet alleen mijn tijd en persoonlijke ruimte op,maar richtte zich op haar normen en waarden om het leven zo aangenaam mogelijk te maken. Mijn eigen normen en waarden daarentegen verdwenen naar de achtergrond en daar had ik behoorlijk last van. Vooral ook omdat ik het zelf was die onbewust de aandachtvreters ruim baan had gegeven.

 

Tijd voor herbezinning en actie!  Het duurde even voordat ik in staat was om uit te spreken hoe ik de mantelzorg vorm wil en ga geven. De consequenties daarvan zijn immers ook voor mijn moeder en ik heb nog enige oefening nodig om me daar gemakkelijk bij te voelen.

Maar oefening baart kunst en het richten van mijn aandacht, mijn persoonlijke stuurkracht, blijft nodig. Ook in situaties waarin er tijdelijk meer zorg nodig is. Juist dan geeft het me naast zorg en zorgen ook  de ruimte en energie die onontbeerlijk is.

Het is een heilzame oefening eens een lijst te maken van je grootste aandachtvreters en te onderzoeken hoe ze je beïnvloeden, of dat gewenst is, wat je wilt veranderen en hoe je dat in de praktijk gaat doen.