workshop mantelzorg & grenzen

Eén van de kenmerken van Mantelzorg is de persoonlijke band die tussen zorgverlener en zorgontvanger al aanwezig is, tussen jou en je ouder(s) bijv. Vind je het lastig om in dit zorgcontact je grens aan te geven dan was dat waarschijnlijk eerder in het contact met je ouders ook al zo. Het gaat een rol spelen in het zorgcontact en kan daar veel ergernis en stress veroorzaken.

Het kan ook zijn dat je in de mantelzorg met terugwerkende kracht de bevestiging wilt ontvangen die je nog steeds mist. Het laat je hard werken waarbij je voortdurend over je eigen grens gaat, geen compassie voor jezelf ontwikkelt en het welzijn van de ander voorop stelt.

Hoe zorg je als mantelzorger ervoor dat je goed kunt zorgen voor de ander zonder daarbij jezelf te verwaarlozen? Wat kan je daarbij helpen?

Een grensopstelling geeft inzicht in je persoonlijke ruimte, de grens daaromheen, wat er binnen en buiten deze grens gebeurt en hoe je daarmee omgaat. Op de foto zie je hoe zoiets eruit kan zien. Door in dit beeld te werken ervaar je gevoelsmatig wat er gebeurt als je wel of niet goed met je grens omgaat en hoe je dit kunt veranderen.

         

 

 

 

 

 

 

Wil je eens kennismaken met een grensopstelling en ontdekken hoe jij als mantelzorger met dit beeld kunt werken? Op zaterdag 9 november, één dag vóór de Dag van de MANTELZORGER, faciliteer ik een kennismakingsworkshop voor mantelzorgers die voor hun ouders zorgen.

Het ontdekken van je grenzen helpt je om vanuit een ander perspectief, een ander standpunt te zorgen. Door je grens te respecteren sla je allereerst een mantel om jezelf en zorgt vanuit het nieuwe standpunt voor de ander. Als je eenmaal begrijpt hoe dat werkt wordt het steeds makkelijker.

Het is een laagdrempelige workshop waarin je kennismaakt met je grensbeeld. Dit bouw je op tafel en al werkend verkennen we, met humor en de nodige relativering, vanuit herkenbare praktijksituaties onze persoonlijke grens en hoe we ermee omgaan. Ervaring heeft geleerd dat je meteen in de praktijk hier profijt van hebt.

Deze workshop gaat over een kennismaking met je grenzen en een eerste stap in het onderzoek naar een evenwicht tussen zorg voor jezelf en de ander. Het is niet geschikt om een traumatische relatie in de mantelzorg te onderzoeken.

  • Datum  zaterdag 9 november
  • Tijd        10.00- 13.00 uur, 9.30 uur inloop
  • Plaats    Tuinkamer Coachhuis, Mierloseweg 200 in Helmond
  • Groep   maximaal 8 deelnemers, minimaal 5 deelnemers
  • Wie        mantelzorgers die voor hun ouder(s) zorgen
  • Kosten  45 euro, incl. koffie/thee

 

Na afloop is er gelegenheid om samen te lunchen en na te praten. Neem dan wel zelf je lunch mee. Koffie en thee is aanwezig.

Doe je mee? Meld je aan via het contactformulier van deze site.