deelnemers Ik-grenstraining 2021

Rob, deelnemer grenstraining 2021

De reden om deze training te gaan doen was om beter te leren omgaan met alle prikkels die ik ervaar & wat kan ik doen om mij over een langere periode goed te blijven voelen & energie te houden.

In mijn werk heb ik veel te maken met verandertrajecten en de daarbij horende weerstanden. Dat kostte mij vaak de nodige inspanningen. Ook omgaan met de vele verschillende meningen was een uitdaging voor mij.

In de grenstraining heb ik een vorm gevonden om meer vanuit mijzelf te leren handelen en tegelijkertijd rekening houdend met de mensen in mijn omgeving. Voor mij een belangrijke balans.

Daarbij realiseerde ik dat een sterke kwaliteit van mij, mijn gastheerschap is: dat past bij mij. Vanuit die rol biedt ik mijn ondersteuning aan. I.p.v. met alle meningen rekening proberen te houden en vele bordjes in de lucht houden, wat praktisch gezien niet werkt en niet tot een gewenste werkvorm leidde. Hiermee blijf ik dichtbij mijn kernwaarden. En ik hoef ik niet zoveel met de emoties, frustraties of meningen van de ander te doen, behalve waarnemen dat ze er (mogelijk) zijn.

Met deze training ben ik er weer eens achter gekomen dat veel van het goede al in mijzelf aanwezig is, en dat te leren zien is een waarheid als een koe. De kunst van het leven is deze koe in de wei te ontdekken.

 

Deelneemster IK-grenstraining 2021

Ik wilde meer bescherming maar ik wist niet hoe ik dat moest doen. Ik ben nieuwsgierig geworden, er komt ruimte voor een nieuw soort handelen.

De luisteroefeningen in de training nodigen me steeds uit om meer te experimenteren. Ik was me bewust van het feit dat ik in de oefeningen met aandacht bleef kijken en goed de verschillen in mezelf kon voelen die in de luisteroefening genoemd werden.

Ik merkte ook dat er verschillende soorten NEE zijn en dat ik alleen de NEE-NOOIT ken. Als ik dan uiteindelijk NEE zeg dan barst het eruit. Ik voelde dat ik me in allerlei bochten moest wringen om JA te kunnen zeggen

De luisteroefeningen hebben een heel eigen werking, ik kan de dingen laten, het is zoals het is en ik krijg meer vertrouwen in mezelf. Het is zoals het is, zonder waardeoordeel. Dit werkt ook door in het NEE zeggen.

Het ontroerde me dat er in mij ervaringen zijn die tot rust mogen komen. Daarna heb ik genoten van de lichtheid in mijn innerlijke ruimte. Het bracht zachte tranen.

Ik heb geleerd dat ik kan vertrouwen op een complexe gevoelswereld als richting-gever. Ik ben het principe grens gaan waarderen en ik leer tijd en ruimte te geven aan vertrouwen.