Heidi, 49 jaar, paramedisch beroep

Alles zat als een kluwen in elkaar en het zat in de weg. Er moest iets gebeuren om mijn hoofd meer rust te geven. Dan kon ik weer helder nadenken welke kant ik op wilde.

Ik merk dat ik in een nieuwe fase zit maar wat wil ik dan en wat kan ik?  Hoe ga ik dat doen? Dat zit allemaal in mijn hoofd en hoe krijg ik dat geordend? Ik wilde geconfronteerd worden met mezelf. Dat is niet altijd fijn maar dat was wel wat ik wilde.

Ik ben actief gaan zoeken naar iemand die er van buitenaf naar kan kijken, iemand die bij mij past en daarbij kan helpen. Ik zag op jouw website een en al herkenning. Ook het telefonisch intakegesprek voelde meteen goed.

Ik vond het “niets-is-raar” echt heel fijn.

Ik ben gewend om te denken dat het aan mij ligt, dat ik de dingen niet op een goede manier doe. Ik heb mezelf jarenlang ervoor afgestraft en dacht dus dat het niet de bedoeling was om de dingen op mijn manier te doen.

Bij jou werd dat juist als een kracht gezien en heb ik geleerd om er zelf ook zo naar te kijken.

De oefeningen daarvoor waren best lastig maar als ik het echt ging toepassen merkte ik hoe ik de dingen eigenlijk doe. Dat ik altijd meteen in mijn hoofd ga zitten en vergeet te kijken naar wat ik voel.

Nu kan ik mijn denken omdraaien en voelen of deze manier mij wel of geen goed doet: en zo doet Heidi dat!

Nog steeds moet ik dit goed oefenen want het oude is er bij mij ingesleten. Ik vind het fijn om te merken dat het hem dáár in zit en dat ik zelf duidelijk aan moet geven wat bij mij past. Dat zal de ander dan ook moeten accepteren en dat is soms lastig.

Voor sommigen was dat even wennen omdat ze dachten dat ze met een andere Heidi te maken kregen. Je had me er al voor gewaarschuwd en dat klopte precies.

Ik merk wel dat ik wat van mij is goed bij mezelf moet houden en dat andere stukje bij de ander. Dan heb ik het voor mezelf duidelijk gezegd en dan lig ik er ’s nachts niet wakker van.

Het heeft me een stuk meer rust opgeleverd dat ik nu durf en ook weet dat ik die grenzen mag stellen. Dat ik me daar niet schuldig over hoef te voelen. Als er vragen komen zitten ze meer op de achtergrond en blijft het niet meer zo hangen.

Ik mag dit doen voor mezelf, aangeven hoe ik het zie en me daar prima bij voelen. Dat is ook waar ik op hoopte. Er is iets in gang gezet en ik hoop dat het steeds meer eigen kan worden.

Daarom zijn jouw verslagen ook zo fijn want dan kan ik mezelf weer even wakker schudden. Ze zijn soms ook confronterend maar dat is goed want we hebben allemaal onze blinde vlek.

Jij raakte precies de punten die ik bedoelde en daardoor hoefde ik in het begin niet alles weer op te rakelen en te vertellen. Jij weet precies hoe het zit en daardoor had ik het idee dat het over mij ging.

Jij hebt een prettige, open manier waarop je met de dingen omgaat en bent toegankelijk. Ik kan me hier kwetsbaar opstellen, er is geen afstand. Ik merk dat ik me steeds makkelijker kwetsbaar op kan stellen omdat ik voel dat het helpt en dat ik er sterker uitkom.