Lucas, 37 jaar, directeur

Ik verlangde naar meer innerlijke rust omdat ik erg veel gedachten had. Ik las boeken over hoogsensitiviteit en dacht meteen: hier moet ik iets mee gaan doen want dat gaat me zelf niet lukken. Ik zocht naar concrete handvatten hoe ik meer rust kon krijgen…… eigenlijk in alles.

Ik merk dat ik veel signalen oppik. Dat kan veel effect hebben op mijn dagelijkse energie. Dan komt het net iets heftiger binnen en dan moet ik het een plaats geven en naderhand verwerken.

In sommige dingen loop ik ook gewoon vóór en dat merk ik zakelijk in een overleg met iemand. Ik zie snel heel veel dingen en moet opletten om de ander daar een positie in te geven zodat hij kan reageren. Omdat ik zo snel reageer vermijd ik soms ook een zekere discussie.

Ik heb op google gezocht wie mij daarbij kon helpen. Het moest een krachtig persoon zijn die me ook aan het denken kon zetten. Bij jouw website en teksten had ik het beste gevoel en had het idee dat dit wel zou passen.

Toen ik jou zag heb ik heel even getwijfeld of je krachtig genoeg was om mij dingen terug te geven maar daar had ik snel een goed gevoel bij. Voor mij is het erg belangrijk dat iemand mij de juiste vragen stelt. Jouw vraagstelling heeft me echt aan het denken gezet en meer inzicht gegeven.

Ik had het in het begin wat moeilijk met de luisteroefeningen uit de training “Grenzen stellen met compassie.” Ik vond het snel zweverig en in deze oefeningen werk je heel langzaam ergens naar toe. Tegelijkertijd gaf het een besef van het traject dat je loopt. Dus toch een goede combinatie met de coaching.

Ik had meer gevoel bij de gesprekken en het werken met de kaartjes waarin je bewust met je krachten en kenmerken aan de slag gaat. Voor mij was dit meer concreter en dat sprak me meteen meer aan.

Het “nee”-zeggen was voor mij een uitdaging en dat blijft het ook wel. Ik probeer steeds te kijken naar wat ik wel en niet kan en probeer mijn leven daarop aan te passen. Dat vind ik moeilijk want ik heb tegen sommige dingen “ja” gezegd die veel tijd kosten en dat wil ik dan ook wel waarmaken. Toch is het gelukt op een aantal dingen “nee” te zeggen omdat ik er nu iets meer mee bezig ben.

Op dit moment komen de belangrijkste dingen bovenaan te staan en probeer ik bij de rest ook mezelf te beschermen, meer eigen tijd in te plannen. Met een samengesteld gezin met kleine kinderen en een drukke baan is dit nu eenmaal een beetje een overlevingsfase en nu moet ik er zelf mee aan de slag gaan.

Ik ben me bewust van de diepgaande gesprekken die ik met mensen voer en die hen verder helpen. Ik heb deze persoonlijke gesprekken ook iets meer opgezocht en kom dat ook zakelijk tegen. Ik wist wel dat ik deze kwaliteit had maar ervaar nu bewuster dat ik hier ook succesvol in kan zijn.

Ik denk dat het goed is dat ik met anderen over hoogsensitiviteit en dit traject heb gesproken. Nu ik het heb gedeeld weet ik dat er meer mensen deze eigenschappen en kenmerken bezitten.

Ik denk dat dit traject voor iedereen verhelderend kan zijn. Alleen al door de vraagstelling en de combinatie van oefeningen en het gesprek, al zal iedereen daar zijn eigen behoeftes in hebben.