Renata, 58 jaar, projectadministrateur

Ik werkte veel thuis, ik vond mensen niet zo leuk meer, ik begreep ze niet en ik vond het allemaal ingewikkeld. Zowel in mijn werk als privé liep ik tegen dingen aan en besefte dat ik het zelf niet meer kon oplossen. Natuurlijk kun je ook weglopen voor dingen maar ik wist dat ik hulp nodig had.

De eerste keer dat ik bij je kwam was ik zo uit het veld geslagen, ik kon bijna alleen maar huilen, zo verdrietig was ik door alles.

Wat ik het eerste ontdekte kwam door jouw vraag: waar zit jij met je aandacht? Zit je bij jezelf of zit je bij die ander? Ik zat dus helemaal op die ander! Ga dat nou eens anders doen en voel dan eens bij jezelf hoe dat is. Dat was voor mij een enorme verandering. Dat je dat ook gelijk kan toepassen en kan voelen wat het doet dat vond ik een enorme eyeopener.

Ik merk veel duidelijker bij mezelf wanneer ik overprikkeld raak, wanneer ik moe word. Ik herken de symptomen beter, ik weet nu ook beter wat er allemaal bij hoort. Dat geeft je handvatten. Alle puzzelstukjes die in elkaar vallen waardoor je beter snapt waarom je doet zoals je doet.

In gesprekken met anderen mag ik meer vertrouwen op wat ik voel. Daardoor kan ik ook bij de ander laten wat van de ander is. Voorheen zorgde dat “laten” ervoor dat ik me met dingen bleef bezighouden. Nu ga  ik mijn aandacht ook bewust op iets anders richten.

Ik heb ook geleerd om echt vrije tijd te maken, die bestond eerst niet, niet in mijn dag en ook niet in het weekend. Eerst waren we in een weekend druk met onze eigen dingen en was er geen echte samen-tijd. En dat miste ik. Ik heb dat uitgesproken.

We hebben nu in het hele jaar weekenden geblokt waarin je niets hoeft. Er staat niks gepland, en dan kan er iets ontstaan! We overleggen met elkaar en ik vind het super! Ik hoef mijn partner nu niet meer te bekritiseren als hij veel avonden weg is want onze weekenden staan vast en dat is ok.

Wat ik als heel plezierig heb ervaren is dat jij ervaringsdeskundige bent en dus precies weet waar ik het over heb. Als ik jou iets vertel hoef ik jou niet iets uit te leggen. Je kunt precies aangeven waar het om gaat je en zit meteen op de kern. Dat maakt ineens zo duidelijk wat er aan de hand is waardoor er bij mij gelijk allerlei kwartjes gaan vallen. Je krijgt handvatten waar je zoveel mee kan.

Ik zie het als een goed begin. Ik vind het ook heel fijn om te weten dat er iemand is waar je die klik hebt en waar je heel snel tot bepaalde inzichten kunt komen als het nodig is.