Roger, 42 jaar, docent

Ik weet al een hele tijd dat ik hoogsensitief ben maar krijg er maar geen vinger achter hoe ik het in de praktijk handen en voeten moet geven. Daarnaast had ik ook een vraag richting mijn roeping dus dat liep allemaal door elkaar. Zolang je hoogsensitiviteit iets is dat zweeft en iets bijzonders is krijg je er geen grip op. Je snapt niet zo goed wat het betekent in je dagelijkse dingen.

Voor mij was die lezing heel belangrijk want zo kon ik horen wat de inhoud was en proeven hoe ze het deed en wat voor mens ze was want dat is misschien wel het allerbelangrijkst voor mij. In haar mailtjes merkte ik meteen dat ze niet een of ander HSP-concept had maar dat ze de praktijk kent en weet waar ze het over heeft. Dat gaf vertrouwen.

Wat ik niet kon gebruiken was iets zweverigs en in het traject, met name in de oefeningen werd alles steeds met beide voeten op de grond gezet en dat had ik nodig. De oefeningen dwongen me om naar mijn gevoel te gaan en het serieus te nemen en dat heb ik heel fijn gevonden.

Wat ik heel prettig aan Marian vind is het niet oordelen en het nuchtere, maar niet zonder gevoel. Haar presentie doet veel tijdens de gesprekken. Voor mij was de hoogsensitiviteit een geworstel en erg energievretend en ik vond het fijn om met iemand te praten die er zo gewoon over deed. In die zin vind ik Marian behalve dat nuchtere ook vrolijk en licht. Dat zorgde ervoor dat ik ook werkelijk tot iets kwam, ik voelde me echt ontvangen.

Ik kijk nu heel anders naar mijn hoogsensitiviteit en merk dat ik in de verbinding met mijn vrienden veel meer zelf de regie voer. Ik ben heel duidelijk als ik geen behoefte heb aan contact en als ik het wel wil spreek ik ook iets met hen af. Ik ben daar veel daadkrachtiger in: wat wil ik nou echt en wat voel ik nou echt.

Ik trek nu andere conclusies over mezelf en zoek een heel andere ingang om met mijn hoogsensitiviteit om te gaan. Ik heb geleerd om niet alleen te filosoferen, wat ik van nature graag doe, maar kan nu handen en voeten geven aan mijn hoogsensitiviteit in het dagelijks leven. Behalve inzichten is het voor mij een bevestiging van de eigenschap HSP en hoe het er gewoon uitziet in de praktijk.