Rosa, 27 jaar, 3e jaar begeleider gehandicaptenzorg

Ik worstelde met mijn werk en opleiding en had veel lichamelijke klachten, was helemaal uit balans.  Ik wist niet wat ik met mezelf moest en zo kwam ik bij jou.

Ik was steeds zoekende naar: wat is dat toch met mij? Ik voelde me altijd anders en dat is best vervelend.  Ik heb mezelf heel lang willen bewijzen, ook in mijn werk en opleiding, maar dat is niet de juiste manier voor mij. Toen ik daar aan begon kende ik mezelf nog niet zo goed. Eigenlijk wist ik al lang wat wel en niet goed voor mij was maar heb ik te laat goed naar mezelf geluisterd.

Ik had in eerste instantie geen twijfels om bij jou te beginnen maar na mijn kennismakingsgesprek vroegen we ons af of ik wel klaar was om aan het werk te gaan. Toen heb ik wel even getwijfeld en ging er heel veel over nadenken, want dat kan ik ook heel goed 😉

Bij jou gaat het over hoogsensitiviteit en alles wat daarbij komt kijken. Ik heb lang in de verkeerde richting gezocht omdat ik er niets over wist. Ik dacht dat je dan met paranormale dingen te maken kreeg of mensen komen aanzetten met ADD en dan zoek je het daar in.

Gelukkig legde jij in het begin uit hoe je sneller overprikkeld kunt raken, dat je stressgevoelig bent en hoe lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Ik wist voorheen niet hoe ik hiermee om kon gaan of goed naar mezelf kon luisteren. Ik had altijd een faalgevoel en dacht dat ik net als de anderen dat ook maar gewoon moest kunnen.

Ik heb de gesprekken als super positief ervaren. Wat ik super fijn vind is de erkenning, het begrip, dat gevoel. Het was ook confronterend: waarom heb ik de dingen gedaan zoals ik ze deed maar ook dat was weer positief want daar kun je juist iets mee.

Waar ik heel erg achter ben gekomen is wanneer je iets vanuit jezelf doet of vanuit een ander. Daar heb ik veel van geleerd omdat ik nu weet waar de dingen aan liggen en jij me daar handvatten voor hebt kunnen geven.

Nu kan ik de dingen beter plaatsen en dan krijg ik ook sneller een stukje zelfacceptatie. Ik heb mezelf goed leren kennen en weet nu dat ik bepaalde dingen wel goed zie. Alleen het toepassen ie nog iets anders, daar mag ik nog meer op vertrouwen.

Ik kan mezelf dan nog snel verliezen. Ik heb dan de neiging om negatief te doen en over alles te denken. Als je dat relativeert is dat helemaal niet nodig en dat scheelt echt. Ik heb van jou meegenomen dat als je zo’n instelling hebt dat het dan vanzelf naar je toekomt en zo gaat het vaak ook.

Je hebt me bevestigd dat ik qua werk wel in de juiste richting zit en dat ik weet wat ik daarin wel of niet nodig heb. Ik wil nu vertrouwen op mijn voelsprieten en dat ik heel goed weet waar het wel of niet goed voor mij is.

Ik ben heel benieuwd waar ik uit ga komen en de onduidelijkheid maakt het soms wat lastig. Toch heb ik het gevoel dat het goed komt. Ik ben weer vrolijk en heb weer energie en daar ben ik blij mee.

O ja, ik vond het ook heel fijn dat je er, los van de gesprekken, ook bent en dat ik je kon bellen.

Rosa solliciteerde bij het Thomashuis, kleinschalige woonzorg voor gehandicapten en werd meteen aangenomen. Zij combineert nu haar werk met het laatste jaar van haar opleiding.