Sander, 46 jaar, mw. Human Resources

Ik wist niet dat de impact van hoogsensitiviteit op mijn doen en laten zo groot was.

Ik kan enorm goed doorbuffelen, zeker in hectische periodes met een verantwoordelijkheid waar ik niet voor weg kan en wil lopen. Tegelijkertijd ben ik in mijn element als het me lukt om op tijd de problemen op te lossen. De diepgaande informatieverwerking heeft zo’n impact, dat herken ik nu en ik weet dat het ontprikkelen zo ontzettend belangrijk voor me is. Als ik veel gewerkt heb moet ik me gewoon terugtrekken. Ik heb gisteren 3,5 uur op de racefiets gezeten en als ik dan thuis kom dan ben ik er weel helemaal. Kop leeg!

Ik wilde leren om dichter bij mezelf te blijven en dat heb ik in mijn jeugd niet geleerd. Ik ben heel lang bezig geweest met me aanpassen aan mijn omgeving, dat is heel hardnekkig en zit heel diep. Ik wil daarnaast ook een goed mens zijn en geef dus ook om de ander en daar kan ik niet van afstappen.

Het is een uitdaging om je in te zetten voor de ander en je niet aan te passen, dat is een lastige balans. Nu wil ik meer rekening houden met wat ik zelf wil en nodig heb. Mijn zelfbewustzijn is groeiende, ik hoef me niet te verstoppen en ik mag me gewoon laten zien.

Ik word wat vriendelijker voor mezelf en het kritische stemmetje in mijn hoofd is wat minder aan het woord. Ik ken het, ik weet waar het vandaan komt en hoe het is ontstaan maar nu kan ik er iets tegenover stellen.

Dat zit vooral in je gevoel. Als je een chronisch gebrek aan zelfbewustzijn hebt dan geeft dat een allesoverheersend gevoel of je nu naar de supermarkt gaat of in contacten met anderen…. het zit overal in. Ik merk dat ik in gesprekken en in contacten met anderen minder aan het acteren ben en daardoor zit ik minder in het overleven.

De coaching was voor mij een rustpunt in de mallemolen van het leven. Ik ging hier graag naar toe en heb veel geleerd over hoogsensitiviteit en ben me bewust geworden hoe groot de impact ervan is. Ik ben mezelf beter gaan begrijpen  en weet bijv. dat ik bij een gevoel van overload niet door moet stampen. Door de alarmbellen te herkennen kun je iets doen en weet je dat je terug moet vanuit alarmfase rood.

Wat ik erg fijn vond waren de verslagen die jij maakte. Dat doe je op een gestructureerde manier die mij veel inzicht gaf in het proces. Mede a.h.v. jouw aantekeningen kon ik thuis ook uitleggen waar we het over gehad hadden. Dan wist mijn partner ook waar ik mee bezig was en dat vond ik erg fijn. Zo kon mijn partner ook mee op mijn reis en dat is belangrijk. Ik heb het idee dat ze me nu beter begrijpt als ik overprikkeld ben.

Wat me aanspreekt is jouw nuchterheid. Ik ben sensitief en tegelijkertijd heb ik ook die nuchterheid en dat heb jij ook. Je houdt van aanpakken en dat spreekt me aan.

Ik ben onlangs benaderd door een recruiter voor een nieuwe baan met een kleine teamleidersrol. Ik heb dat 14 jaar gedaan dus ik weet dat ik het kan. Eerder kwam daar zelftwijfel om de hoek kijken, nu denk ik dat ik het aankan, zowel de inhoudelijke als de menselijke kant. Binnenkort heb ik een gesprek om te kijken of dit bedrijf bij mij past.